Telemuseet har en stor samling med telefonapparater. Foto: Cato Normann

Samlinger

telefon-veggapparat-utsnittTelemuseet driver innsamling og forskning for å ivareta kunnskap om norsk telehistorie. Hovedvekten ligger på Telenors virksomhet fra begynnelsen i 1855 til vår egen tid. Men museet har også materiale fra AS Elektrisk Bureau, IBM Norge, Alcatel STK, Norsk Data og andre telebedrifters og privatpersoners materiale.

I magasinet på 2500 kvm finnes gjenstander, fotografier, lydopptak, film, teknisk dokumentasjon, kart og andre materialtyper. I tillegg har museet bedriftsarkiver og et fagbibliotek.

Samlingene er grunnlaget for museets virksomhet og brukes til å formidle kunnskap innen vårt fagfelt. Museet stiller samlingene til disposisjon for studenter, forskere, skoleelever, kunstnere og andre interesserte. Vi svarer på enkle spørsmål, om for eksempel opplysninger i gamle telefonkataloger, og veileder i mer omfattende kildemateriale til akademisk arbeid.

Innsamling av gjenstander, foto, film og lydopptak er i dag hovedsakelig knyttet til pågående prosjekter og formidlingsbehov.

Ungdommers bruk av sosiale medier har vært et gjennomgående tema for museets egne forsknings- og formidlingsprosjekter. Telemuseet har samarbeid med Teknisk museum, Redd barna og Ekstrastiftelsen på dette området.

Telemuseets materiale er registrert i Primus programvare, som brukes av de fleste norske museer. Arkivene er registrert i ASTA, den sentrale programvaren for norske arkiver. Vi arbeider kontinuerlig med å klargjøre mer av museets materiale for publisering i digitaltmuseum og Arkivportalen.

Fakta om samlingene

18 000 gjenstander
480 000 fotografier
380 hyllemeter arkivalia
12 000 bind bibliotek
2 500 kvm magasin i fjellhall

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *